Urner til begravelse

Les om bruk av urner og alternativene rundt kremering her. Vi tilbyr urner i mange ulike størrelser og former.

Hvordan ønsker du at begravelsesseremonien for din kjære skal være? Flere i Norge har den siste tiden begynt å ha en bisettelse med kremering istedenfor kiste-nedsenking. Holder du til i Lena eller Gjøvik og står ansvarlig for en begravelsessermoni? Vi hjelper deg gjerne med alt som skal til for å få en fin og minnerik bisettelse.

Etter kremering

Om du tenker å velge kremering etter begravelsesseremonien vil asken fra den avdøde bli lagt i en urne som du deretter kan velge om skal gravlegges, eller om askene skal spres et sted som betydde noe for den avdøde, eller du som nærmeste pårørende.

Bruk av urne - praktisk informasjon

Dersom du velger kremering er det vanlig at du får tilbake urnen etter 3-4 uker. Siden det i Norge ikke er lov til å ta med seg urnen hjem, står valget mellom å gravlegge den, eller å spre asken. For sistnevnte må det sendes inn en søknad. Urnen blir oppbevart hos det ansvarlige krematoriet frem til du som pårørende henter den ut. Uthenting vil skje når det har blitt bestemt et tidspunkt for gravlegging eller spredning av asken.

Etter bisettelsen vil den som står ansvarlig for begravelsen få beskjed når det er mulig å hente urnen etter kremasjonen. Skal du spre asken må du sende inn søknad til fylkesmannen i Lena eller Gjøvik, og få denne godkjent. Gravferdsloven sier at du kan vente opptil seks måneder før du henter urnen, men i likhet med mange begravelsesbyråer, anbefaler vi at urnen blir hentet så raskt som mulig. Dette fordi det kan bidra til at sorgperioden ikke strekker seg lenger ut enn hva den allerede er. Før seks måneder har gått vil du få beskjed fra ditt lokale krematorium i Lena eller Gjøvik at det nærmer seg fristen for å hente urnen.

Velg mellom mange ulike urner

Om du ønsker å finne en urne selv, finnes det mange forskjellige varianter du kan velge mellom. I likhet med en kiste, kommer urner i ulike størrelser, fasonger og farger. Om du ønsker kan urnen være en representasjon av personligheten til den avdøde, eller den kan være simpel i nøytrale farger. I utgangspunktet er det ikke mange begrensninger for hvordan urnen kan se ut, likevel er det greit å merke seg at den ikke må overstige 40 cm i høyden, 25 cm i bredden eller 25 cm i lengden. Det er også viktig at urnen du velger er laget med et nedbrytbart materiale. Dette fordi urnen etterhvert skal gravlegges.

Regler for spredning av aske

Askespredning er for mange en handling som kjennes ekstra fin, nettopp fordi det er som om du oppfyller det siste ønsket til den avdøde. Vanlige steder å spre asken fra en urne inkluderer strender, skog og fjell. Om dette er avtalt er det viktig at du er klar over hvilke begrensninger det setter. Når du velger askespredning, vil det ikke bli satt opp en gravstein for personen, og det er heller ikke tillatt å inngravere navnet til den avdøde på en eksisterende gravstein.

Synes du det er vanskelig å skulle ta alle beslutninger selv? Vi kan hjelpe deg med både levering av kister, urner, gravsteiner, sanghefter og mer. I tillegg kan vi komme med rådgivning under denne tunge tiden. Vi holder til på Trostrud og bistår med bisettelser blant annet i Lena og Gjøvik.

...