Hva kan du forvente under planleggingen av en begravelse?

Har du spørsmål rundt planlegging av begravelse? Vi viser deg hva du bør forberede. Les mer her.

Tiden rett før en begravelse kan for mange oppleves som overveldende. Vi opplever ofte at en begravelse inneholder faktorer som den pårørende aldri har tenkt over før. Det er forståelig at beslutningene du skal ta ikke blir lettere når ting kan virke litt tåkete fra før av.

Mange velger å benytte seg av et begravelsesbyrå til å ta seg av koordinasjon og planlegging av en begravelse. Likevel er det flere punkter du som pårørende kan ha en innflytelse på. Det er også ofte ønskelig, slik at du kan være sikker på at begravelsen bærer preg av personen dere skal ta farvel med. Nedenfor har vi listet noen av punktene du som pårørende kan bli bedt om å komme med dine ønsker for. Dette kan være greit å vite, om du ikke helt vet hva du kan forvente under planlegging av en begravelse.

Befinner du deg i Søndre Land og trenger hjelp til å planlegge en begravelse? Ta kontakt med oss i dag!

Hva slags seremoni ønsker du for begravelsen?

En begravelse kan foregå på mange ulike måter. Som begravelsesbyrå kan bistå med seremonier for ulike trossamfunn. Hvordan seremonien utfolder seg kan variere i stor grad, basert på dine ønsker. Den kan gjøres så personlig som du selv ønsker, eller som den avdøde har sagt at vedkommende ønsket.

Kremering eller gravleggelse?

Det kan være greit å ha gjort seg opp noen tanker om den avdøde skal kremeres eller ikke. Dersom den avdøde skal kremeres, kan du som pårørende velge ut en urne for å legge asken i. Om dette ikke er ønskelig finnes det standard-urner hos krematoriet. Har du spørsmål rundt urner? Les vår tidligere artikkel om Urner her.

Valg av kiste

Som nærmeste pårørende, eller utvalgt til å være ansvarlig for begravelsen er det ditt ansvar å velge ut en kiste vedkommende skal begraves i. Det vil alltid være en rekke ulike kister i ulike prisklasser å velge mellom. Utforming av kisten vil også kunne variere i stor grad, alt fra farge og til hva slags materiale den er laget av.

Samtidig som du velger ut kiste, kan det også være greit å gjøre seg opp noen tanker om du ønsker at kisten skal bæres inn, eller om den skal plasseres i lokalet på forhånd. Om du tenker at det ville vært fint om den blir båret inn, må du også velge ut personer som skal bære kisten.

Velger du Trostrud Begravelsesbyrå vil vi også kunne hjelpe deg å frakte kisten som skal brukes under begravelsen. Vi bistår med planlegging av begravelse i Søndre Land og nærliggende områder.

Skal du se den avdøde før eller under begravelsen?

Du har kanskje hørt om åpen kiste under en begravelse før. Kanskje har du vært i en begravelse der alle kunne ta et siste farvel med personen som lå i kisten? Dette er et av alternativene du har. Det går også an at de nærmeste ser den avdøde før begravelsen starter. Dette kan gjøres ofte i et privat rom i kirken eller lokalet der begravelsen finner sted. Om det ikke er ønskelig å se den avdøde, kan begravelsen gjennomføres med lukket kiste.

Kle den avdøde

Det er du som står som nærmeste pårørende som kjente den avdøde best. Mange foretrekker å velge ut et antrekk som den døde skal begraves i. Dette kan gjerne være en favoritt dress eller kjole. Kanskje er det det omvendte. Skulle det oppleves som vanskelig, vil begravelsesbyrået kunne velge ut et antrekk for begravelsen.

Seremonielle elementer

Som begravelsesbyrå hjelper vi deg gjerne å planlegge begravelsen slik at den passer den avdøde. For at vi skal kunne gjennomføre en begravelse som oppleves som fin og omsorgsfull, vil vi ofte spørre deg om din mening på hva slags blomster du ønsker, om det skal være diktlesing, musikk eller salmer. Videre kan vi også be deg komme med noen linjer om den avdøde som du ønsker at skal nevnes under bisettelsen.

Gravstein

Forutsatt at den avdødes asker ikke skal spres på et avtalt område, vil urnen med aske eller kisten begraves i jorden. Da vil det også være opp til deg å velge ut en passende gravstein. I dag finnes det mange forskjellige gravstøtter å velge mellom. I vårt utvalg finner du alt fra rå naturstein, til behandlet stein med en glatt overflate. Du vil kunne ha muligheten til å sette ditt personlige preg på steinen. Mange velger å inngravere en setning til minne om personen. Om dette er ønskelig, vil det derfor være fint å tenke litt over hva du ønsker at skal stå der før du bestiller gravstein.

Det er sikkert enda flere spørsmål du sitter med. I en samtale med vårt begravelsesbyrå vil vi dekke alt som skal skje under begravelsen. Her vil du ha muligheten til å spørre om alt du lurer på, samt få råd til det du er usikker på.

Skal du planlegge begravelse i Søndre Land? Velkommen til samtale med oss.

...